Logo Veneboer Camping
0512 54 22 00

Navigatie

In het dagelijkse leven worden we meestal geholpen als we ons oriënteren. Immers, overal staan borden en wegwijzers. Als buitensporter heb je echter vaak te maken met een omgeving waar je op je eigen 'richtingsgevoel' bent aangewezen. Juist dan is een kompas onmisbaar.
Een kompas geeft in principe antwoord op een tweetal vragen:

Welke route moet ik volgen om op het juiste punt uit te komen? Dit om te voorkomen dat je verdwaalt.
Waar ben ik? Voor als dit dus niet gelukt is .
Kortom, een kompas biedt veiligheid.
  
Wat je moet weten: declinatie en inclinatie
Declinatie
Een kompas is eigenlijk niets anders dan een magneet(naald) die naar het Noorden wijst. Alleen valt dit magnetische Noorden niet samen met het Noorden op de kaart. Deze afwijking wordt ook wel declinatie genoemd. De declinatie verschilt per regio en kan al snel oplopen tot zelfs 20° of meer. Dus moet je corrigeren. Er zijn RECTA kompassen met een Declinatie correctie. Dan corrigeer je één keer en hoef je niet steeds de juiste richting te berekenen. Wel zo makkelijk. Op de meeste kaarten staat de declinatie wel specifiek aangegeven.
Declinatie-overzicht

RECTA DP-kompas

Inclinatie
Er is nog een tweede afwijking die het kompassen moeilijk maakt: Inclinatie. Het magnetisch veld is namelijk niet overal even sterk. Daardoor kan de kompasnaald uit balans raken en tegen het glas van de roos vast komen te zitten. Kompasmakers verdelen de wereld daarom in vijf zg. inclinatiezones. Voor elke zone heb je een ander kompas nodig. Vijf in totaal dus. ·Door de speciale constructie van de naald hanteert RECTA standaard maar twee inclinatiezones en dus ook maar 2 verschillende kompassen voor de gehele wereld. (Kompassen met het onderstaande Global System zijn zelfs geschikt de gehele wereld)
Inclinatie-overzicht

Inclinatie-overzicht

Global System

Het ingenieuze (en simpele) 'Global system' laat de magneet en de naald -verticaal- onafhankelijk van elkaar bewegen. Hierdoor blijft de kompasnaald dus overal ter wereld feilloos horizontaal. Zelfs bij een inclinatie van ruim 20° zal de naald horizontaal blijven doordat naald en magneet van elkaar gescheiden zijn.
RECTA Global System
Kompassen uitgerust met het Global Systeem kunnen dan ook probleemloos over de gehele wereld worden gebruikt. Van Alaska, Australië en Nieuw Zeeland tot in het zuidelijkste puntje van Tasmanië.
RECTA DT-kompas              RECTA DS-kompas            RECTA DT-kompas
  

Hoe werkt GPS: GPS (Global Positioning System) is een positiebepalingssysteem van de Amerikaanse strijdkrachten. Het systeem bestaat uit een 24-tal satellieten die elk in een vaste baan om de aarde draaien. Elk van deze satellieten heeft een eigen signaal, dat wordt opgevangen door het GPS-systeem, de ontvanger ter grootte van een GSM. Deze ontvanger heeft een soort logboek van de banen die elk van de 24 satellieten beschrijft. Door op een bepaald moment de positie van de satellieten (die zij door de ruimte zenden) te vergelijken met de tijd op het moment van aflezen, kan de ontvanger exact bepalen waar hij zich op dat moment bevindt. Door immers het snijpunt te nemen van minimaal drie satellieten krijg je een bepaald punt op de aardbol: uw positie. Een vierde satelliet is nodig om de postie nauwkeurig te berekenen, maar hoe meer satellieten des te beter.


Wellicht is het bovenstaande een beetje te technisch voor u, maar het enige dat u dan ook moet onthouden is dat GPS u kan helpen bij het vinden van uw lokatie en de richting die u zou moeten volgen om bij een bepaald doel te komen. Immers, als een GPS-ontvanger weet waar u bent en waar u naartoe wilt, dan kan hij (mits in beweging!) bepalen of u in de goede richting beweegt. Een GPS is dus zeker geen kompas, maar puur een electronisch hulpmiddel dat door zijn rekencapaciteit ook extra informatie kan geven, zoals snelheid, waarschijnlijke aankomsttijd en afgelegde afstand.

Om te voorkomen dat de "vijand" ook gebruik kan maken van dit systeem, was er door de Amerikanen een kleine afwijking (SA)ingebouwd. Alleen de militaire GPS apparaten konden deze afwijking opheffen. Tijdens de golfoorlog was er echter een tekort aan militaire GPS apparatuur en is de SA tijdelijk uitgezet.
nauwkeurigheidWAAS/EGNOS
Belangrijk en bijzonder goed nieuws voor gebruikers van een GPS is het feit dat de Amerikaanse overheid met ingang van 4 mei 2000 de Selective Availability (SA) heeft afgeschaft. Dit betekent voor mensen die een GPS-ontvanger hebben dat zij hun positie nog nauwkeuriger kunnen bepalen (tot zelfs tien meter nauwkeurig). Met de ingebruik name van WAAS en EGNOS is de nauwkeurigheid vergroot tot 1 á 2 meter.

Het satelliet-signaal is in hoge mate bestand tegen storing door weersinvloeden, van de aarde afkomstige radiosignalen en elektronische apparatuur. Een aantal grondstations zijn strategisch geplaatst om de satellieten te controleren en om de afstandsinformatie van het navigatiesignaal te verzamelen. Deze informatie wordt verwerkt op het hoofd controlestation voor het bepalen van de baangegevens welke daarna weer worden doorgegeven aan de satellieten.

Let er wel op dat batterijen en software problemen kunnen veroorzaken, neem daarom altijd kaart en kompas mee.